・てりやきソース Sos teriyaki
1 Mirin : 1 sos sojowy : 5 cukier
ale kazdy dom ma swój przepis na sos teriyaki(dla mnie tu jest za duzo cukru..)
więc mozna robić po polsku- wszysko na oko i do smaku.
*Mirin to jest japoński alkohol uzywany (chyba) tylko w gotowaniu. Ma słodki smak. Jesli nie ma, to jakies białe wino i cukier mogą być substytutem (chyba).
・こんぶだし Bulion z Kombu
Kombu to jest taki glon, którego uzywamy szczególnie po to, zeby gotować dashi(bulion)-baze do zup albo róznych potraw japońskich.
Jeden ze sposobów robienia kombudashi, to przecierać kombu i moczyć je w wodzie przez noc.
W Polsce robić kombudashi nie jest ciężko, ale dostać kombu nie jest łatwo...
・とりもも Udo kurczaka
Dla nas Japończyków, ogólnie udo kurczaka jest smaczniejsze niż np. pierś z kurczaka, i zatem niestety jest droższe. Normalnie sprzedaje się bez kości.
・長ねぎ Por japoński-Negi
Negi jest podobne do poru, ale nie jest nim. Por jest słodszy, a negi ma mocniejszy smak i zapach, i wiele dzieci nie lubi go(...mój starszy brat tez.)
CHYBA mozna powiedzieć , ze jest bardziej podobne do młodej cebuli, tym bardziej ze w angielskim mówi się o nim "green onion" albo "chinese onion".
・どんぶり Donburi
"tyawan" to jest miseczka a "donburi" to duza miska.
Normalnie jemy ryz z tego tyawanu, ale kiedy jemy danie typu "donmono" albo makaron jak "udon" czy "soba" uzywamy donburi.
・きざみのり Wodorosta-Nori
Mamy nori w różnych postaciach-kwadratowe nori najlepsze do zawijania sushi, a nori pokrojone cięko do posypania. Teorytecznie mozna wszystkie potrawy posypać nori-sałatkę, ryż, makaron(nawet włoski makaron), i pizzę.
U nas jest jeszcze nori przyprawione na słodko, podczas gdy Koreańczycy mają solone i nieco tłuste nori.
・三つ葉 Mitsuba
Jakiś pachnący liść...
Smacznego:)
poniedziałek, 27 października 2008
niedziela, 26 października 2008
Kuchnia Japońska 1-2 Oyako don
Oto składniki :)
親子丼
材料
2人分
・てりやきソース 100cc
・こんぶだし(または水) 200cc
・とりもも 1/2~1枚
・卵 2個
・玉ねぎ 1/2個
・長ねぎ 1/2本
・どんぶりご飯 2膳
・きざみのり
・あれば三つ葉
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
Oyakodon
Składniki
Dla 2 osób
・100cc sosu teriyaki
・200cc dashi wodorosty lub wody
・poł albo jeden filet uda z kurczaka
・2 jajka
・pół cebuli
・pół poru japońskiego
・dwie miski ryzu
・Nori cięko pokrojone
・Mitsuba jeśli jest dostępne...
Ciekawe, które rzeczy z tych skłądników już mozecie kojarzyć...:)
Subskrybuj:
Posty (Atom)