・てりやきソース Sos teriyaki
1 Mirin : 1 sos sojowy : 5 cukier
ale kazdy dom ma swój przepis na sos teriyaki(dla mnie tu jest za duzo cukru..)
więc mozna robić po polsku- wszysko na oko i do smaku.
*Mirin to jest japoński alkohol uzywany (chyba) tylko w gotowaniu. Ma słodki smak. Jesli nie ma, to jakies białe wino i cukier mogą być substytutem (chyba).
・こんぶだし Bulion z Kombu
Kombu to jest taki glon, którego uzywamy szczególnie po to, zeby gotować dashi(bulion)-baze do zup albo róznych potraw japońskich.
Jeden ze sposobów robienia kombudashi, to przecierać kombu i moczyć je w wodzie przez noc.
W Polsce robić kombudashi nie jest ciężko, ale dostać kombu nie jest łatwo...
・とりもも Udo kurczaka
Dla nas Japończyków, ogólnie udo kurczaka jest smaczniejsze niż np. pierś z kurczaka, i zatem niestety jest droższe. Normalnie sprzedaje się bez kości.
・長ねぎ Por japoński-Negi
Negi jest podobne do poru, ale nie jest nim. Por jest słodszy, a negi ma mocniejszy smak i zapach, i wiele dzieci nie lubi go(...mój starszy brat tez.)
CHYBA mozna powiedzieć , ze jest bardziej podobne do młodej cebuli, tym bardziej ze w angielskim mówi się o nim "green onion" albo "chinese onion".
・どんぶり Donburi
"tyawan" to jest miseczka a "donburi" to duza miska.
Normalnie jemy ryz z tego tyawanu, ale kiedy jemy danie typu "donmono" albo makaron jak "udon" czy "soba" uzywamy donburi.
・きざみのり Wodorosta-Nori
Mamy nori w różnych postaciach-kwadratowe nori najlepsze do zawijania sushi, a nori pokrojone cięko do posypania. Teorytecznie mozna wszystkie potrawy posypać nori-sałatkę, ryż, makaron(nawet włoski makaron), i pizzę.
U nas jest jeszcze nori przyprawione na słodko, podczas gdy Koreańczycy mają solone i nieco tłuste nori.
・三つ葉 Mitsuba
Jakiś pachnący liść...
Smacznego:)
poniedziałek, 27 października 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czy to ciekawy post? Nudny? Czy sensacyjny czy do dupy? Wszystko możecie napisać w komentarzu :):):)